Μετά τις τρείς διαδοχικές αυξήσεις δασμών, τα προϊόντα από την Κίνα γίνονται πανάκριβα και η Apple θέλει να τα υποκαταστήσει με ινδικά.
Στην Ινδία αναπτύσσει ήδη δραστηριότητες και συνεργάζεται με πολλές τοπικές επιχειρήσεις. Σε αυτές στρέφεται τώρα για να καλύψει τις ελλείψεις που δημιουργούνται στην αμερικάνικη αγορά μετά την "κίτρινη κάρτα" στα κινέζικα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών πρακτορείων και αμερικάνικων ΜΜΕ, η Apple μετέφερε τις τελευταίες μέρες αεροπορικώς τεράστια φορτία iphone και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών από την Ινδία στις ΗΠΑ.
Μετά την επιβολή δασμών από τον πρόεδρο Τραμπ ,πραγματοποιήθηκαν πολλές πτήσεις προς Ινδία που μετέφεραν προϊόντα της Apple.
Τις ημέρες μετά την ανακοίνωση των δασμών Τραμπ, τουλάχιστον 10 πτήσεις έχουν απογειωθεί από το διεθνές αεροδρόμιο του Τσενάι, σύμφωνα με τρεις Ινδούς αξιωματούχους που μίλησαν στους Financial Times.νο.
Η διοχέτευση ολόκληρης της παραγωγής iPhone της Ινδίας στις ΗΠΑ θα της επέτρεπε να καλύψει περίπου 30 εκατομμύρια από τα 50 και πλέον iPhone που στέλνει στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.
“Πιστεύω ότι έχουν κάνει μέρος αυτής της δουλειάς για να μετριάσουν ορισμένες από τις επιπτώσεις σε πολύ βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά προφανώς δεν είναι βιώσιμη λύση για οποιαδήποτε εκτεταμένη χρονική περίοδο», είπε στους “Financial Times” ο Γουόμσι Μοχάν, αναλυτής της Bank of America.
Η Apple αναπτύσσει αθόρυβα τις δραστηριότητές της στην Ινδία, ιδιαίτερα από τότε που η πανδημία προκάλεσε τον όλεθρο στις αλυσίδες εφοδιασμού της στην Κίνα. Εξακολουθεί όμως να διατηρεί εκεί περίπου το 80% της παραγωγής smartphone.
Παρά το γεγονός ότι η Apple κλίνει περισσότερο προς την Ινδία προς το παρόν, δεν έχει την αλυσίδα εφοδιασμού στη χώρα για να ενισχύσει σημαντικά την παραγωγή – αφήνοντάς την εκτεθειμένη σε σημαντικούς δασμούς μακροπρόθεσμα και πρέπει να εξετάσει είτε να αυξήσει τις τιμές των ηλεκτρονικών υψηλής τεχνολογίας είτε να βρει τρόπους να απορροφήσει το επιπλέον κόστος.
Ένα δυσκολότερο πρόβλημα για την Apple είναι πώς να χειριστεί την πίεση Τραμπ για iPhone «made in America». Η διοίκηση έχει εξετάσει την ιδέα ότι η Apple μπορεί να αρχίσει να κατασκευάζει iPhone στις ΗΠΑ, κάτι που οι ειδικοί λένε ότι όχι μόνο θα ήταν αστρονομικά ακριβό για την εταιρεία αλλά και μη πρακτικό, δεδομένου του βαθμού δεσμού της με την Κίνα.
Ειδικοί υπολογίζουν οτι θα κόστιζε στην Apple «αρκετά δισεκατομμύρια» δολάρια για να μεταφέρει ακόμη και ένα μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού iPhone της στις ΗΠΑ. Ο αναλυτής της Wedbush, Νταν Άιβς, εκτίμησε ότι θα χρειαζόταν η Apple τρία χρόνια και 30 δισεκατομμύρια δολάρια για να μετακινήσει μόλις το 10 τοις εκατό της αλυσίδας εφοδιασμού της από την Ασία στις ΗΠΑ.
Η πίεση έρχεται παρά τη δέσμευση της Apple τον Φεβρουάριο να προσλάβει 20.000 υπαλλήλους ως μέρος ενός σχεδίου δαπανών 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια που περιλαμβάνει μια νέα εγκατάσταση κατασκευής διακομιστών για τεχνητή νοημοσύνη στο Τέξας.
Το γεγονός ότι η Apple δεν διαθέτει επί του παρόντος τις δικές της εγκαταστάσεις παραγωγής, αλλά την αναθέτει σε εταιρείες που εδρεύουν στην Ασία, στις οποίες έχει ξοδέψει δύο δεκαετίες και δισεκατομμύρια δολάρια, προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας.
Μέχρι αυτή την στιγμή, η κατασκευή των iPhone της Apple γίνεται στην ηπειρωτική Κίνα από εταιρείες όπως η Foxconn και η Pegatron της Ταϊβάν και σε μικρότερο βαθμό στην Ινδία, όπου η Tata επεκτείνεται επιχειρηματικά, αφού είναι ήδη προμηθευτής της αμερικανικής εταιρείας.
Πηγή: Sofokleousin