Γαστρεντερίτιδα: Πώς θα την αντιμετωπίσετε

 

Σύμφωνα με τους γιατρούς διανύουμε την περίοδο έξαρσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού και της γρίπης.

Ο πιο συχνός είναι ο ιός της γρίπης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως άλλοι ιοί ή άλλα παθογόνα δεν κυκλοφορούν,επιπλέον, ιοί του γαστρεντερικού παρουσιάζουν μια έξαρση.

Γαστρεντερίτιδα: Συμπτώματα

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι οι νοροϊοί, οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί (τύποι 40 και 41). Στους ενήλικες η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η λοίμωξη από νοροϊούς, ενώ στα παιδιά από ροταϊούς.

Τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι εμετοί. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό.

Ο πυρετός είναι κατά κανόνα χαμηλός. Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό.

Οι πολλοί εμετοί και οι διάρροιες που εκδηλώνει το άτομο κατά τη διάρκεια της γαστρεντερίτιδας μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, με πιο ευπαθείς ομάδες τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Σε μια οξεία ιογενή γαστρεντερίτιδα τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως λιγότερο από μία εβδομάδα.

Πώς θα την αντιμετωπίσετε;

-Προσφέρετε στον εαυτό σας ή τον ασθενή σας καλή ενυδάτωση με υγρά που περιέχουν ηλεκτρολύτες

-Ξεκούραση από οποιαδήποτε δραστηριότητα

-Ελαφριά διατροφή

-Αντιβιοτική θεραπεία σε περίπτωση βακτηριακής λοίμωξης

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال