Έρχεται νέος επαναστατικός κινητήρας υδρογόνου

 

Οι Βρυξέλλες είναι ξεκάθαρες ως προς το μέλλον της κινητικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση , μιας και προσπαθούν να μειώσουν την ρύπανση που προκαλούν τα οχήματα όλων των ειδών. 

Το σχέδιο είναι να επιτευχθούν μηδενικές εκπομπές ρύπων και η μόνη λύση για πολλές χώρες είναι η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης έχουν πεθάνει, μιας και η χρήση υδρογόνου μπορεί να τους δώσει παράταση ζωής.

Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που ασχολούνται με την υδρογονοκίνηση και σίγουρα οι Νοτιοκορεάτες δεν θέλουν να μείνουν πίσω σε αυτόν τον «αγώνα». Για αυτό τον λόγο αναπτύσσουν και την δική τους τεχνολογία. 

Η Hyundai-Kia Motor Company και το Korea Institute of Machinery and Material, συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν έναν κινητήρα άμεσου ψεκασμού υδρογόνου χωρητικότητας 2,0 λίτρων με υπερσυμπιεστή.

Το συγκεκριμένο μοτέρ δεν είναι άλλο από αυτό που τοποθετεί ήδη σε ορισμένα μοντέλα παραγωγής της. Ο Όμιλος όμως το έχει τροποποιήσει για να καταναλώνει υδρογόνο, το οποίο εισάγεται απευθείας στον θάλαμο καύσης με πίεση άνω των 30 bar.

Οι πρώτες δοκιμές που πραγματοποίησαν οι μηχανικοί της Hyundai-Kia δείχνουν υψηλή θερμοδυναμική απόδοση σε όλα τα στάδια λειτουργίας, αλλά το κυριότερο είναι ότι λειτουργεί σωστά και με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Τα ποσοστά ρύπανσης όμως είναι αυτά που πρέπει, και σε σχέση με τον αντίστοιχο που καταναλώνει βενζίνη, παρατηρείται μείωση 99% στις εκπομπές CO2, μείωσης 90% στα μικροσωματίδια και ελάχιστο μονοξείδιο του αζώτου.

Η εξέλιξη του συγκεκριμένου κινητήρα έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της και οι μηχανικοί αυτή τη στιγμή δοκιμάζουν την αντοχή του, αλλά και το πώς θα εμπλουτίσει την γκάμα οχημάτων διαφόρων τύπων. Και αυτό γιατί δεν προορίζεται μόνο για επιβατικά, αλλά και για επαγγελματικά οχήματα.

Πηγή: carandmotor.gr 

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال