Τραχανάς: Διατροφική αξία και θερμίδες

 

Ο τραχανάς αποτελεί παραδοσιακό τρόφιμο στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Υπάρχουν διαφορετικά είδη τραχανά, γλυκός, ξινός, ακόμη και νηστίσιμος/vegan, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνεται.

Πώς φτιάχνεται;

Για την κλασσική συνταγή χρησιμοποιείται γάλα ή ξινόγαλα (για τον ξινό τραχανά) και αλεύρι είτε με σιμιγδάλι ή πλιγούρι. Μπορεί να καταναλωθεί και από χορτοφάγους. Μερικές συνταγές προσθέτουν και λαχανικά και μπαχαρικά.

Το μείγμα που φτιάχνεται κοσκινίζεται και αποξηραίνεται, με αποτέλεσμα τη χαρακτηριστική γεύση και την διατηρησιμότητα του. Ο τραχανάς διατηρείται ιδανικά σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο ή σε σκιερό μέρος.

Ο τραχανάς έχει κοντά στις 400 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, 53 γραμμάρια υδατανθράκων, 12 γραμμάρια λιπαρών και 16 γραμμάρια πρωτεΐνης, και 1 γραμμάριο φυτικών ινών.

Χάρη στο γάλα που περιέχει ο τραχανάς αποτελεί πηγή ασβεστίου, ενώ περιέχει και μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο και χρώμιο.

Ο τραχανάς συνήθως μαγειρεύεται με νερό ή γάλα σε σούπα, ενώ μπορεί να γίνει και πηχτός με λαχανικά και μανιτάρια ως τραχανώτο (αντίστοιχα με το ριζότο). Οι χάχλες πέρα από το ότι μπορούν να θρυμματιστούν και να γίνουν σούπα, μπορούν να γεμιστούν με λαχανικά και τυρί και να ψηθούν στο φούρνο.

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال