Πεφταστέρια Αυγούστου - Κορυφώνεται η βροχή αστεριών

 

«Βροχή αστεριών» βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες, με τους επιστήμονες να αναμένουν και φέτος ένα μοναδικό θέαμα από τις Περσείδες. Το φαινόμενο θα κορυφωθεί το βράδυ της Δευτέρας και τα πεφταστέρια θα μπορούν να γίνουν ορατά με γυμνό μάτι.

Το φαινόμενο συμβαίνει κάθε χρόνο την ίδια περίοδο, από τις 17 Ιουλίου ως τις 24 Αυγούστου και κορυφώνεται περίπου την ίδια ημερομηνία. 

Φέτος το μέγιστο της βροχής των Περσείδων θα παρατηρήσουμε το βράδυ της 12ης προς 13 Αυγούστου, οπότε τα πεφταστέρια θα εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα.

Οι δύο μεγάλες μεταβλητές του φαινομένου είναι ο καιρός, που στην Ελλάδα είναι καλός την περίοδο αυτή, και η φάση της Σελήνης. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι φέτος το φεγγάρι, αν και θα είναι φωτισμένο στο 50%, θα δύσει γύρω στα μεσάνυχτα, οπότε ο σκοτεινός ουρανός θα βοηθήσει να δούμε πολλά περισσότερα μετέωρα σε σχέση με άλλες χρονιές.

«Μετά τη δύση του φεγγαριού, ο ουρανός είναι δικός μας για την παρατήρηση των Περσείδων», λέει χαρακτηριστικά η αστροφυσικός στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال