Παράγοντες κατάθλιψης που αυξάνονται μεγαλώνοντας

 

Το γεγονός ότι οι παράγοντες κινδύνου για κατάθλιψη μόνο αυξάνονται (δυνητικά) όσο μεγαλώνουμε, δεν χρειάζεται ίσως πολλή επιστημονική μελέτη για να εξηγηθεί: Η ζωή είναι δύσκολη, και όσο περισσότερο ζούμε, τόσο πιο δύσκολη μπορεί να γίνεται.

Αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι είμαστε έρμαια της μοίρας, ούτε πως δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Και, για να μην λέμε μόνο δυσοίωνα πράγματα, οι ίδιες έρευνες που δείχνουν ότι ο κίνδυνος κατάθλιψης κορυφώνεται κοντά στα 40, δείχνουν και ότι αρχίζει να μειώνεται μετά τα 50. Οπότε ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου όπως λέει το iatronet.gr

Αρχικά, η καθημερινότητα η ίδια

Δουλειά, σχέσεις, υποχρεώσεις, παιδιά, ηλικιωμένοι συγγενείς. Όλα αυτά είναι πράγματα που απαιτούν τον χρόνο σας, και εσείς δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για αυτό. Το αποτέλεσμα είναι να αισθάνεστε ότι δεν έχετε καθόλου χρόνο για τον εαυτό σας και ότι η ίδια σας η ζωή ανήκει στους άλλους. Αν δεν προσπαθείτε – ζητώντας βοήθεια από κοντινά άτομα και βάζοντας σε εφαρμογή υγιή όρια – να φτιάχνετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, η κατάθλιψη γίνεται πιο πιθανή.

Αλλαγές στη σεξουαλική ζωή

Με την πάροδο του χρόνου μειώνεται η τεστοστερόνη στον οργανισμό, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει στυτική δυσλειτουργία και χαμηλότερη λίμπιντο, που με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης. Και οι ίδιες οι ορμονικές αλλαγές, όμως, έχουν συσχετιστεί με την κατάθλιψη.

Προβλήματα του θυρεοειδούς

Γίνονται πιο συχνά σε μεγαλύτερες ηλικίες, και πολλές φορές η κατάθλιψη μπορεί να είναι και σημάδι τους. Συγκεκριμένα, του υποθυρεοειδισμού. Πόσω μάλλον, σε άτομα προχωρημένης ηλικίας με υποθυρεοειδισμό, η κατάθλιψη μπορεί να είναι το μόνο σύμπτωμα.  Στις περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού μπορεί επίσης να παρατηρήσετε κόπωση, τρέμουλο και φτερουγίσματα στην καρδιά.

Οι πονεμένες αρθρώσεις

Και ο χρόνιος πόνος, γενικότερα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν με κάποια χρόνια πάθηση (όπως η αρθρίτιδα) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη, λόγω της σταθερά μειωμένης ποιότητας ζωής λόγω της πάθησης. Αυτός είναι ένας ακόμα πολύ σημαντικός λόγος να μην αμελείτε τις επισκέψεις στον γιατρό, τις εξετάσεις σας και τις πιθανές θεραπείες που θα σας προτείνει.

Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση και η περίοδος πριν μπείτε επίσημα στην εμμηνόπαυση είναι... δύσκολες. Τα συμπτώματα μπορεί να σας επηρεάζουν καθημερινά και να κάνουν τη ζωή σας δύσκολη, και αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες για κατάθλιψη. Υπάρχουν πολλές λύσεις για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και της περιεμμηνόπαυσης. Μιλήστε με τον γιατρό σας.

Οι καταχρήσεις

Αν έχετε ορισμένες κακές συνήθειες για πολύ καιρό, μπορεί να μην γίνονταν ορατές οι συνέπειες όταν ήσασταν νεότεροι, αλλά όταν μεγαλώνετε θα τις βλέπετε. Καταχρήσεις όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα και οι ουσίες μπορούν να αυξήσουν σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο κατάθλιψης, και μάλιστα με διαφορετικούς τρόπους – βιολογικούς και ψυχολογικούς.

Ο κακός ύπνος

Ένα σημάδι ότι πρέπει επειγόντως να φτιάξετε τον ύπνο σας είναι ότι δεν θα έχετε ενέργεια. Και αν λειτουργείτε χωρίς ενέργεια για αρκετό καιρό, η κατάθλιψη είναι σχεδόν φυσικό επακόλουθο – πέρα από όλους τους υπόλοιπους κινδύνους για την υγεία. Προσπαθήστε να φτιάξετε το πρόγραμμα του ύπνου σας με το να υιοθετήσετε μια σταθερή ρουτίνα πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Η μοναξιά

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν ότι αισθάνονται μοναξιά – η πανδημία έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Ζητήστε βοήθεια από γνωστά σας άτομα, αναζητήστε μια αίσθηση κοινότητας ονλάιν, και μην ξεχνάτε ότι ποτέ στην ζωή δεν είναι αργά για να κάνετε καινούριους φίλους.


Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال