Ακρίβεια: Ο αγιάτρευτος πονοκέφαλος Μητσοτάκη

 

Ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες έχουν ρίξει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για το πακέτο που θα εξαγγελθεί στη ΔΕΘ, αλλά θα επιχειρήσουν να λειάνουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών αναφορικά με κεντρικά ζητήματα της καθημερινότητάς τους...

Σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να ανακόψουν τη φθορά της κυβέρνησης επιδίδονται στο μέγαρο Μαξίμου, βλέποντας ως ορόσημο σε αυτές τους τις κινήσεις την επικείμενη παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου και το πακέτο των εξαγγελιών που αναμένεται να κάνει από τη Θεσσαλονίκη.

Στο Μαξίμου έχουν ήδη δεχτεί ένα σοβαρό χτύπημα ύστερα από τα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα μετά το καλοκαίρι, τα οποία μόνο θετικά δεν είναι για την κυβέρνηση. Οχι μόνο γιατί καταγράφουν σημαντική πτώση στα ποσοστά της Ν.Δ., η οποία ούτως ή άλλως προέρχεται από το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αλλά και γιατί καταγράφουν και πολύ υψηλά ποσοστά δυσαρέσκειας των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση, όπως επίσης και πρώτο στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία τον «Κανένα».

Εξαιρετικά μεγάλο πονοκέφαλο για το μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν βέβαια να αποτελούν τα ζητήματα της ακρίβειας και της καθημερινότητας των πολιτών, που παραμένουν στην κορυφή των προβλημάτων των ερωτηθέντων στις μετρήσεις κοινής γνώμης, και τα οποία εξακολουθούν να προκαλούν σημαντική φθορά στην κυβέρνηση. Εξ ου και από τη μία μεν ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες έχουν ρίξει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για το πακέτο που θα εξαγγελθεί στη ΔΕΘ, από την άλλη όμως θέλουν να αξιοποιήσουν την πρωθυπουργική παρουσία στη Θεσσαλονίκη και τις σχετικές εξαγγελίες προκειμένου να επιχειρήσουν να λειάνουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών αναφορικά με κεντρικά ζητήματα της καθημερινότητάς τους και με πρώτο το ζήτημα της ακρίβειας. Καθώς επίσης να επιχειρήσουν να λειάνουν και τα μέτωπα που έχουν ανοιχτά στην κυβέρνηση με κοινωνικά στρώματα και κοινωνικές ομάδες στις οποίες στήριξαν τις νίκες των εθνικών εκλογών του 2019 και του 2023.

Σε αυτό το πλαίσιο στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για μια ΔΕΘ «δουλειάς», που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές παραμέτρους και παράλληλα τα ζητήματα «που απασχολούν τους πολίτες και πρέπει να επιλυθούν». Λένε ακόμα ότι «δεν είναι “καλάθι παροχών”» και πως λαμβάνουν υπόψη τις δημοσιονομικές δυνατότητες και τις «οροφές στις δαπάνες», καθώς επίσης ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν με βάση τα περιθώρια αυτά, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με την Ε.Ε. οι δαπάνες του 2025 μπορεί να αυξηθούν κατά 3 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2024 και πως γίνεται προσπάθεια αναζήτησης πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για επιπλέον δαπάνες. Στο ίδιο πλαίσιο, αναφορικά με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «συνέχιση μεταρρυθμίσεων με σαφές κοινωνικό αποτύπωμα».

Την ίδια ώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση ετοιμάζεται να λάβει επιπλέον μέτρα για το ζήτημα των αυξήσεων των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και απάντησε ότι «παρακολουθούμε το φαινόμενο κάθε μήνα και σε περίπτωση που χρειαστεί κάποια παρέμβαση, αν δηλαδή υπάρχει κίνδυνος αυξήσεων, υπέρμετρων αυξήσεων στους καταναλωτές, σε συνέχεια των 13 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί, περίπου, για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, θα επέμβουμε. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο για τον Σεπτέμβριο, αλλά εφόσον παρατηρηθεί κάτι τέτοιο θα έχουμε σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Παράλληλα το μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να εξωραΐσει την εικόνα σχετικά με την ακρίβεια στα τρόφιμα: υποστηρίζει ότι οι κινήσεις του αποδίδουν και υπόσχεται «επίλογο αυτής της δοκιμασίας», καθώς γνωρίζει ότι το ζήτημα της ακρίβειας είναι ο νούμερο ένα παράγοντας της κυβερνητικής φθοράς.

Γιάννης Μπασκάκης - efsyn.gr

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال