Ευρωεκλογές 2024: Πόσους σταυρούς βάζουμε

 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις Ευρωεκλογές 2024, καθώς στην Ελλάδα πάμε στις κάλπες την Κυριακή 9 Ιουνίου από τις 07:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα.

Για πρώτη φορά φέτος βρίσκεται σε ισχύ η επιστολική ψήφος. Σημειώνεται ότι οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στην Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου εντός της σχετικής διορίας, δηλαδή έως και τις 17:00 ώρα Ελλάδας της 8ης Ιουνίου 2024, προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες.

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου στις ευρωπαϊκές εκλογέςευρωπαϊκές εκλογές έχουν όσοι:

  • Συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007)
  • Είναι είτε Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα

Ευρωεκλογές 2024: Πόσους σταυρούς βάζουμε

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές το 2024, όπως και στις εκλογές του 2019.

Σύμφωνα με το Δίκαιο της Ε.Ε., όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους.

Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال