Το οικονομικό άγχος επιτύγχανει γήρανση (έρευνα)

 

Γνωρίζουμε ότι το οικονομικό στρες είναι ένα πραγματικό, επώδυνο ζήτημα για τους περισσότερους ενήλικες, ειδικά στη χώρα μας. 

Σε έρευνες και δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει, τουλάχιστον στην Αμερική, δύο είναι οι ανησυχίες που έχουμε οι ενήλικες τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο: να διατηρούμε ασφαλείς τις οικογένειές μας και τα οικονομικά (το 66% των Αμερικανών ανέφερε ότι για το τελευταίο είναι εξαιρετικά αγχωμένοι). Στη συνέχεια, ακολουθούν η υγεία, η πολιτική και οι σχέσεις με φίλους και συναδέλφους.

Σύμφωνα με έρευνα, το έντονο άγχος για την οικονομική μας κατάσταση έχει μια σοβαρή παρενέργεια: την επιταχυνόμενη γήρανση. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Aging υποστηρίζει ότι τα άτομα που περνούν τουλάχιστον 4 χρόνια σε οικονομικές δυσκολίες παρουσίασαν σημάδια ταχύτερης γήρανσης συγκριτικά με τα σταθερότερα οικονομικά άτομα.

Αυτά τα σημάδια περιελάμβαναν φτωχότερη γνωστική λειτουργία σε πρωιμότερη ηλικία και υψηλότερα ποσοστά φλεγμονών στο σώμα, όπως φαίνεται μέσω ενδείξεων όπως η C- αντιδρώσα πρωτεΐνη και η IL-6 (Και επίσης γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνες ότι οι φλεγμονές στο σώμα προκαλούν μια πληθώρα ζητημάτων, από σωματική δυσφορία μέχρι προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως επιδείνωση της κατάθλιψης και έλλειψη κινήτρων).

Οι ερευνητές από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία προσδιόρισαν τις οικονομικές δυσκολίες ως το «σχετικά χαμηλό εισόδημα», που σε αυτή την περίπτωση σημαίνει εισόδημα 60% λιγότερο από τον εθνικό μέσο όρο στο πέρασμα 22 ετών.

Η μακροχρόνια έρευνα έλαβε χώρα από το 1987-2008 και οι επιστήμονες παρακολουθούσαν πάνω από 5000 άτομα μέσης ηλικίας. Από αυτό τον πληθυσμό, το 18% βίωναν οικονομικές δυσκολίες για τουλάχιστον 4 χρόνια ή περισσότερο. Κατά τη διάρκεια, ανέλυσαν τόσο τις γνωστικές όσο και σωματικές λειτουργίες και όσοι βίωναν μακριές περιόδους σχετικής φτώχειας είχαν την χειρότερη επίδοση.

Κάτι άλλο εξίσου σημαντικό: Όταν ένα άτομο βίωνε οικονομικές δυσκολίες, παρουσίαζε μια ιδιαίτερη επίδραση στη γήρανση. Τα άτομα που μπορεί να βίωναν τέτοια προβλήματα νωρίς στη ζωή τους δεν επηρεάζονταν με τον ίδιο τρόπο όσο εκείνοι που τα βίωναν αργότερα. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για τα άτομα που εισέρχονταν σε οικονομικές δεινότητες αργότερα στη ζωή λόγω συνταξιοδότησης.

Αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι η έρευνα δεν εξέτασε άλλους παράλληλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επιταχύνουν σημάδια γήρανσης, όπως παθήσεις που συχνά συνδέονταν με φτωχότερους πληθυσμούς. Και φυσικά η έρευνα εστίαζε στη Δανία και δεν εγγυάται ότι ισχύει και για άλλες χώρες.

Πηγή: enallaktikidrasi.com

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال