Ο ενδοκρινολόγο δρ. Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος είπε πως ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που βρίσκεται στη μέση του λαιμού μας και παράγει τις θυρεοειδές ορμόνες. Αυτές οι ορμόνες εμπλέκονται σε πολλές λειτουργίες όπως η ενέργεια και μεταβολισμός και όταν υπάρχει απορρυθμίσει ούτε πρέπει να το ελέγξουμε.
«Επειδή ο θυροειδής βρίσκεται στον λαιμό τότε, μπορεί και να φαίνεται οπτικά. Στις περισσότερες φορές δεν σχετίζεται με κάτι παθολογικό. Παρόλα αυτά ο θυροειδής μπορεί να έχει διάφορες παθήσεις. Μπορεί να υπερλειτουργεί ή να υπολειτουργεί. Τέλος, ένα άλλο κομμάτι είναι οι όζοι του θυροειδούς, που είναι περιοχές μέσα στον θυροειδή που περιέχουν υγρό και χρειάζονται περαιτέρω εξέταση».
Αναφορικά με το χειρουργείο, ο ειδικός είπε πως το χειρουργείο του θυροειδή γίνεται όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα όπως όγκο. Στον απλό θυροειδή δεν χρειάζεται χειρουργείο.
«Το θέμα του βάρους απασχολεί κάποιον που έχει θυροειδή. Όταν έχουμε αυξομείωση του βάρους, πρέπει να το ελέγξουμε. Συνήθως ο υπερθυρεοειδισμός σχετίζεται με μείωση του βάρους και ο υποθυρεοειδισμός τότε ο οργανισμός μπλοκάρει και παίρνουμε βάρος», είπε αρχικά.
«Πολλοί άνθρωποι πάνε αργά στον γιατρό. Γενικά η σύσταση είναι να κάνουμε ένα έλεγχο κάποια στιγμή στον θυροειδή. Τα προβλήματα μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Υπάρχουν φλεγμονές του θυροειδή για παράδειγμα μετά από ένα κρύωμα. Επίσης, μετά από την εγκυμοσύνη μπορεί να γίνει αυτό. Εάν κάποια γυναίκα κάνει προσπάθειες για παιδί και δεν τα καταφέρνει τότε πρέπει να ελεγχθεί καθώς σχετίζεται με την υπογονιμότητα».
Όπως λέει ο ειδικός, το «σύνδρομο Χασιμότο» είναι ο πιο συχνός λόγος να εμφανίσουμε υποθυρεοειδισμό. Είναι αυτό που ιατρικά λέμε ένα αυτοάνοσο νόσημα όπου το σώμα μας παράγει αντισώματα που στρέφονται ενάντια στον θυροειδή.