Επίσης όμως το συκώτι κατορθώνει και εξουδετερώνει, ή με την καταστροφή τους ή με την απομάκρυνση τους με την χολή διάφορα δηλητήρια που μπορούσαν να ευρεθούν στις τροφές ως λ.χ. μόλυβδο, αρσενικόν, υδράργυρο, στρυχνίνη και έτσι το αίμα πριν διαχυθεί στο σώμα έχει καθαριστή.
Με την χολή πού παράγεται στο συκώτι σε ποσότητα περίπου 800 γραμμάρια ημερησίως διασπώνται στο δωδεκαδάκτυλο τα λίπη. (Καταλαβαίνεται λοιπόν πόσα υγρά πρέπει να καταναλώνεται την ημέρα για να μπορέσετε να παράγετε την αναγκαία ποσότητα...)
Ένα υγιές συκώτι έχει μεγάλη σημασία για την καλή σωματική και πνευματική υγεία
Στη χολολιθίαση, μέσα στη χοληδόχο κύστη όπου μαζώνεται και αποθηκεύεται ή χολή, (που βγαίνει από το συκώτι όχι από τη χολή, εκεί απλώς αποθηκεύεται) καθώς και στά χοληφόρα αγγεία, ύστερα από μία φλεγμονή, γίνεται καθίζησι των χολοχρωστικών ουσιών και αλάτων τής χολής, ιδία χοληστερίνης, και σχηματίζονται λίθοι.
Στην λειτουργία του συκωτιού επιδρά πολύ και κατά περίεργο τρόπον ή ψυχική διάθεση.
Η παραγωγή τής χολής αυξάνει πολύ κατά την θλίψη, μετρίως κατά την ευχαρίστηση και σταματά κατά την οργή.
Καταλαβαίνεται λοιπόν ότι με την οργή δεν μπορείτε να χωνέψετε τα φαγητά αφού δεν βγαίνει χολή, με αποτέλεσμα οι τροφές να μένουν αχώνευτες, να σαπίζουν και να δημιουργούν μικρόβια, ακόμα δεν βγαίνουν οι διάφορες τοξίνες που αποβάλλονταν με την χολή.
Εξ αυτού και όταν είμαστε στεναχωρημένοι μας ανοίγει η όρεξη, σωστή δε και η λαϊκή ρήση: "μου έπρηξες το συκώτι"...
Πρέπει λοιπόν να μη φράζονται καθόλου οι δίοδοι που έχει το σώμα για την αποβολή των περιττωμάτων και να μην εξασθενούν οι λειτουργίες του που σκοπεύουν στην αποβολή αυτή, προκειμένου να διατηρείται διαρκώς καθαρό και χωρίς περιττώματα.(Γαληνός)
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Πηγή: therapeftis