Βρετανικό Μουσείο: Τι ζητά ως αντάλλαγμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

 

Η εκπρόσωπος της οργάνωσης Parthenon Project, Τζούλιετ Πάτερσον, αποκαλύπτει τι ζητά το Βρετανικό Μουσείο ώστε αν επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν μόνιμα στην Αθήνα

«Είναι σαφές ότι η προοπτική επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι πιο κοντά από ποτέ», τονίζει η στη Realnews της Κυριακής η εκπρόσωπος του Parthenon Project, Τζούλιετ Πάτερσον, υπό το φως των πρόσφατων δημοσιευμάτων και αναφορών για προχωρημένες συνομιλίες στο παρασκήνιο.

Επικεφαλής του Parthenon Project, που ιδρύθηκε από τον Έλληνα επιχειρηματία John Lefas, είναι ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, την περίοδο 2010 – 2016, Λόρδος Εντ Βέιζι, ενώ συμμετέχουν ακόμη δύο μέλη των Συντηρητικών, ο Λόρδος Ντομπς και η βαρόνη Μέιερ. Το Parthenon Project στηρίζουν επίσης ο ηθοποιός Στίβεν Φράι και η δημοσιογράφος Σάρα Μπάξτερ.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο ρόλος του Parthenon Project είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.

«Υπάρχει πραγματική πιθανότητα εποικοδομητικού, μη εχθρικού και φιλικού διαλόγου, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια λύση, μια “σύμπραξη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα” όπως περιέγραψε πρόσφατα το Βρετανικό Μουσείο. Οι εποικοδομητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών είναι γεγονός», επιβεβαιώνει η Τζούλιετ Πάτερσον, τονίζοντας παράλληλα ότι «το Parthenon Project υποστηρίζει δημόσια μια θετική, στραμμένη προς το μέλλον λύση, που θα είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Από την πρώτη στιγμή, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Εντ Βείζι κάνει λόγιο για μια win – win λύση στο διαχρονικό αυτό ζήτημα.

Η εκπρόσωπος του φορέα που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις σχολιάζει: «θέλουμε να υλοποιήσουμε μια win – win λύση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα που θα είναι αμοιβαία επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Βρετανία. Η λύση μας επικεντρώνεται σε μια πολιτιστική συνεργασία που θα δει τα Γλυπτά να επιστρέφουν μόνιμα στην Αθήνα, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την έκθεση του Βρετανικού Μουσείου με άλλα ελληνικά εκθέματα».

Νεότερη Παλαιότερη

نموذج الاتصال