Ο σεισμός των 7,8 βαθμών έχει μέχρι στιγμής σκοτώσει περισσότερους από 5.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη γειτονική Συρία, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί. Προκάλεσε επίσης δεκάδες καταστροφικούς μετασεισμούς.
Γιατί συμβαίνουν σεισμοί σε αυτή την περιοχή και πόσο ασυνήθιστο είναι το τελευταίο συμβάν; Τη Washington Post συγκέντρωσε όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.
Τι γνωρίζουμε για τον σεισμό της Δευτέρας;
Ο σεισμός σημειώθηκε στις 4:17 π.μ. τοπική ώρα κοντά στην πόλη Νουρντάγκι στην επαρχία Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, προκαλώντας καταστροφές και θανάτους στην Τουρκία και τη γειτονική Συρία. Οι άνθρωποι αισθάνθηκαν σεισμούς μέχρι την Κύπρο και τον Λίβανο.
Οι σεισμοί μετρώνται με βάση το μέγεθός τους, το οποίο έχει οριστεί ως λογαριθμική κλίμακα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ακέραιος αριθμός αντιπροσωπεύει δεκαπλάσια αύξηση της ισχύος. Αν και τεχνικά δεν υπάρχει ανώτατο όριο, ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί είναι ένας σεισμός μεγέθους 9,5 βαθμών που έπληξε τη Χιλή τον Μάιο του 1960. Με βάση αυτή την κλίμακα, ένας σεισμός 7,8 βαθμών είναι πολύ ισχυρός.
Τι προκαλεί σεισμούς στην Τουρκία;
Η Τουρκία βρίσκεται σε ένα hotspot σεισμών. Τρεις τεκτονικές πλάκες - η αραβική, η πλάκα της Ανατολίας και η αφρικανική πλάκα - συναντώνται σε αυτή την περιοχή, και καθώς ολισθαίνουν και πιέζονται η μία πάνω στην άλλη, δημιουργούν τριβές και πιέσεις που απελευθερώνονται ως σεισμοί, σύμφωνα με τον Yaareb Altaweel, σεισμολόγο στο Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών για τους Σεισμούς στο Κολοράντο.
Η αραβική πλάκα κινείται προς τα βόρεια με ρυθμό περίπου 11 χιλιοστών ανά έτος, δήλωσε ο Στίβεν Χικς, σεισμολόγος στο University College του Λονδίνου. Η Τουρκία, η οποία βρίσκεται στην πλάκα της Ανατολίας, συμπιέζεται επομένως προς τα δυτικά.
Αυτή η κίνηση σημαίνει ότι η Τουρκία έχει δύο μεγάλα ρήγματα από τα οποία προέρχονται οι σεισμοί: το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας μήκους 930 μιλίων και το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας μήκους άνω των 300 μιλίων. Πολλοί από τους μεγαλύτερους σεισμούς της Τουρκίας προέρχονται από το βόρειο ρήγμα και έχει κερδίσει τη μεγαλύτερη προσοχή λόγω της πιθανότητας ενός μεγάλου σεισμού κοντά στο πληθυσμιακό κέντρο της Κωνσταντινούπολης.
Όμως ο συγκεκριμένος πιστεύεται ότι χτύπησε κατά μήκος της ζώνης του ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας - η οποία πετάει λίγο κάτω από το ραντάρ, χωρίς σεισμούς μεγαλύτερους από 7 βαθμούς «τουλάχιστον από τότε που λειτουργεί το δίκτυο σεισμολογικής παρακολούθησης - τη δεκαετία του 1900», δήλωσε ο Χικς. Η έλλειψη πρόσφατων μεγάλων σεισμών τον τελευταίο αιώνα κατά μήκος αυτού του ρήγματος, σε συνδυασμό με την κίνηση της αραβικής πλάκας προς τα βόρεια, υποδηλώνουν ότι υπήρχε συσσωρευμένη πίεση στην περιοχή, είπε.
Σε αυτή την περίπτωση, ο σεισμός συνέβη σε αυτό που είναι γνωστό ως ρήγμα ολίσθησης, ένα ρήγμα στον φλοιό της Γης όπου τα πετρώματα ολισθαίνουν το ένα δίπλα στο άλλο οριζόντια όταν σπάνε.
Γιατί αυτός ο σεισμός ήταν τόσο θανατηφόρος;
Ο θλιβερός απολογισμός των νεκρών είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων: του μεγέθους του σεισμού, του γεγονότος ότι χτύπησε σχετικά κοντά στην επιφάνεια και της εγγύτητάς του σε περιοχές όπου ζουν άνθρωποι. Ο σεισμός της Δευτέρας προήλθε μόλις 11 μίλια κάτω από την επιφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι τα σεισμικά κύματα δεν χρειάστηκε να ταξιδέψουν πολύ πριν φτάσουν σε κτίρια και ανθρώπους στην επιφάνεια, οδηγώντας σε πιο έντονη δόνηση.
Οι μετασεισμοί από αυτόν τον σεισμό ήταν επίσης μεγάλοι - και αναμένεται να συνεχιστούν, δήλωσε ο Altaweel.
«Αυτό που τράβηξε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης είναι οι μεγάλοι», αλλά οι μετασεισμοί μπορεί επίσης να είναι καταστροφικοί.
Πηγή: ieidiseis.gr