Η ραγδαία αλλαγή του κλίματος «χτυπά» στα πιο παγωμένα σημεία του πλαντήτη. Οι παγετώνες στην Ανταρκτική απειλούνται, μαζί και ο πλανήτης.
Κλιματική αλλαγή και υπερθέρμανση
Οι επιτπώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται αισθητές σε όλες τις ηπείρους και χρόνο με το χρόνο θα γίνονται όλο και πιο απειλητικές. Μάλιστα, αυτές οι επιτπώσεις έχουν διαφορετικές εκφράσεις από χώρα σε χώρα.
Σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές αντιμετωπίζουμε ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε άλλες, η κλιμαιτκή αλλαγή οδηγεί σε μετατοπίσεις πληθυσμών, οξύνοντας και το μεταναστευτικό φαινόμενο. Οι νέες κλιματικές συνθήκες οδηγούν και συγκεκριμένα είδη ζώων σε εξαφάνιση, σε αναγκαστική μετακίνηση. Οδηγούμαστε έτσι σε διατάραξη των οικοσυστημάτων.
Καθοριστικός παράγοντας επιβάρυνσης της παραπάνω κατάστασης είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα. Η υπερθέρμανση του πλανήτη που φέρνει αυτό το ντόμινο εξελίξεων αφορά στην τεράστια ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου που απελευθερώνουν οι άνθρωποι στην ατμόσφαιρα.
Οι μελέτες δείχνουν ότι ο βιομηχανικός κόσμος έχει οδηγήσει στο διάστημα από το 1901 μέχρι και το 2010 σε άνοδο της μέσης στάθμης της θάλλασας κατά 19 εκατοστά! Σε αυτές τις συνθήκες απειλούνται τεράστιες εκτάσεις γης και τα οικοσυστήματά τους.
Το λιώσιμο των πάγων και οι συνέπειες
Το λιώσιμο των πάγων είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οδηγούν στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Πέρα από τη διαστολή του νερού που ζεσταίνεται και καταλαμβάνει περισσότερο χώρο με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας, η άνοδος της θερμοκρασίας απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες νερού στους ωκεανούς με το λιώσιμο των πάγων.
Ο ρόλος των ωκεανών
Οι ωκεανοί όλα αυτά τα χρόνια μετατρέπονται σε αποθήκες θερμότητας. Ως ένας φυσικός μηχανισμός του πλανήτη μας, οι ωεκανοί αποθηκεύουν μεγάλο μέρος της θερμότητας που προκύπτει από τις ατμοσφαιρικές αλλαγές για να διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα. Αλλά η υπερθέρμανση του πλανήτη διοχετεύει με μεγάλες ποσότητες θερμότητας τους ωκεανούς γεγονός που οδηγεί σε σοβαρές διατάραξεις τη ζωή εκεί και κατ' επέκταση και στην τροφική αλυσίδα.
Πηγή: iefimerida.gr