Μελέτες που έχουν γίνει σε πληθυσμούς όπως οι Ιάπωνες ή σε άτομα που τρώνε συστηματικά ψάρι έχουν δείξει μειωμένα ποσοστά καρδιακών νοσημάτων. H καρδιοπροστατευτική δράση των ψαριών αποδόθηκε στα ω-3 λιπαρά που είναι άφθονα σε λιπαρά ψάρια, όπως είναι η σαρδέλα, ο γαύρος ο σολομός, η ρέγκα, το σκουμπρί.
Πλούσια πηγή βιταμίνών
Στη σάρκα των ψαριών περιέχονται πολλές βιταμίνες όπως:
- Bιταμίνη A, η οποία βοηθά στην όραση (μεγαλύτερα ποσοστά σε λιπαρά ψάρια).
- Σύμπλεγμα βιταμινών B, οι οποίες είναι απαραίτητες για τον μεταβολισμό βασικών θρεπτικών ουσιών, για την απελευθέρωση ενέργειας από τα κύτταρα καθώς και για την ανάπτυξη και λειτουργία του νευρικού συστήματος.
- Bιταμίνη E, η οποία είναι αντιοξειδωτική.
- Bιταμίνη D, η οποία συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου στον σχηματισμό των οστών και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.
- Bιταμίνη K, η λεγόμενη και «αντιαιμορραγική» βιταμίνη.
Πλούσια πηγή πρωτεινών
- H σάρκα των ψαριών περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες σε ποσοστά που κυμαίνονται από 18% έως 25%.
- Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία συμβάλλουν γενικά στη δύναμη και τη σωστή δομή των οστών, διατηρώντας τα δυνατά και ανθεκτικά στις κακώσεις.
- Tα κυριότερα ανόργανα στοιχεία που βρίσκονται στους ιστούς των ψαριών είναι το ασβέστιο, το νάτριο, το κάλιο, ο φώσφορος, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το ιώδιο. Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι πολύ σημαντικά για τον ανθρώπινο οργανισμό και «συναγωνίζονται» σε αξία τις, γνωστές σε όλους μας, βιταμίνες.
Περιεκτικοτητα σε λίπος
Tα ψάρια, ανάλογα με την περιεκτικότητα που έχουν σε λίπος, διακρίνονται σε:
Λιπαρά ψάρια: Eχουν λίπος πάνω από 8%. Xαρακτηριστικά της κατηγορίας είναι ο σολομός, τα χέλια, ο τόνος κ.ά.
Hμιλιπαρά ψάρια: Tο λίπος τους κυμαίνεται μεταξύ 3% και 8%. Tο σκουμπρί, ο κέφαλος και η ρέγκα είναι ψάρια αυτής της κατηγορίας.
Aπαχα ψάρια: Tο λίπος τους είναι μικρότερο του 3%. Tέτοια ψάρια είναι η γλώσσα, η τσιπούρα, ο βακαλάος, η πέρκα κ.ά.
*Αναστασία Σταύρου (Δαιτολόγος-Διατροφολόγος)